Euharistijsko slavlje u dvorištu samostana uz svetište predvodio je don Mario Karatović, župnik župe sv. Josipa u Vela Luci u koncelebraciji sa don Stipom Milošem, župnikom župe sv. Srđ i Bah u Pridvorju, don Željkom Kovačevićem, župnikom župe Svih svetih u Blatu i don Božom Baničevićem, umirovljenim svećenikom. Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevao je veloluški župni zbor »Don Ivo Oreb« pod ravnanjem gosp. Tončija Oreba.

U svojoj propovijedi don Mario je naglasio važnost povezanosti vjere, dobrih djela i milosrđa: »Kao što se dijete osjeća sigurno u naručju majke, kao što se dijete, kad se drži za očevu ruku osjeća zaštićeno, sigurno, tako i čovjek ako ima vjeru osjeća se sigurno. Današnje evanđelje daje primjer te vjere, bezuvjetne vjere. Čuli smo, o ozdravljenju djevojčice, Jairove kćeri i ozdravljanju bolesne žene. Žena misli u sebi: ako ga se samo dotaknem ozdravit ću. Ona je primjer bezuvjetne vjere, vjere koju Isus traži od nas. Isus je tražio da se pokaže prava vjera. Mi mnogi držimo vjeru kao određeni servis. Kad mi je teško, onda ću moliti. Idem u crkvu kad osjetim potrebu. Je li to vjera, ona vjera koju Isus traži od nas kad čini čuda? Vjeru je potrebno svjedočiti i djelima. Djela su ono što pokazuje našu vjeru. Nasljedovanje Krista jest u ljubavi prema bližnjima. I naša blaženica bi bila sretnija i zadovoljnija s nama kad bismo svaki dan činili jedno dobro djelo nego da molimo molitve devetnice njoj u čast. Ona je svoj život posvetila radu za bližnjega. Od rane mladost je prepoznala koji je njezin put: vršiti volju Oca nebeskog, služiti bližnjemu kako nas je Krist učio. Dok častimo naše blaženike, trebamo ih nasljedovati svojim životom. Milosrđe je staviti se drugima u službu, drugima pomoći, sebe posvetiti drugome. Ako mi nismo bili milosrdni drugima, oprostili, kako će Bog nama oprostiti? Stoga molimo zagovor blažene Marije Propetoga da nam da pravu vjeru koja će biti prožeta djelima, koja će biti prožeta ljubavlju prema bližnjima«.

Euharistijsko slavlje zaključeno je procesijom kroz vrata milosrđa i zaključnim blagoslovom s relikvijama blaženice.

Po završetku euharistijskog slavlja u dvorištu samostana župni zbor »Don Ivo Oreb« pod ravnanjem gosp. Tončija Oreba izveo je prigodni duhovni koncert, obogativši nazočne hodočasnike kroz marijanske i euharistijske pjesme.

s.M. Jasminka Gašparović

alt

alt



Ispis