Tako su se na velikoj trpezi našli domaći pršut, sir iz u'ja, kapulice iz kvasine, pečene masline, domaća plata, inćuni, slane gere, slane sardele, riblja pašteta, pašteta od slanutka, frigane i polučene gere, fratri, brodet s kašon, crni rizot od sipe, dim'jena riba, frigana hubotnica, hubotnica na salatu, lignje, male gere s grozjen, pečeni cipli i salpe, rikula na salatu, masline, gnjive u toću, gruda, ze'je na macolu, čimule (brsovnice), kupus na tabak, blitva, ripa, slanutak i sočivo, a od mesnih jela bilo iz baje, pikat, pračevina na pusuru (na kockice), pašticada s njokama, janjetina s bižon, suho meso s kravuton, kobasice, tripice, panceta i naduvak.
Od krušnih proizvoda bile su pogače, kruh iz krušne peći, domaći kruh s anižon, frementun, bobice i 'šenica, štapići od tista, kokošica, kukuruzni kruh i slani kiflići, a od slastica, rožata, mantala, hrstule, pita od jabuka, cukarini, kućni prijatelj, košnice, rolada, praskve, utopljenici, bombice, krafne, roščići, paradižot, narancini, kuglof, kolač od naranče, kotonjata, pršurate, cunjeri, rafioli, bruštulani mindeli, sirnice, pandešpan, orahnjača, keksi na makinu, lumblija, kiflići, suhi kolač, štrudla, uštipci, čokoladni kolač, kolač od rogača, mramorni kolač, cimet kolač, kompot od kunja i ženske mušice.
Ugodnom druženju i veselom raspoloženju pridonijela je svirka dua „Sol“ i Ivo Protić na harmonici butunari, uz koju su mnogi zapjevali i zaplesali starinske i pokladne blatske pjesme i plesove.

alt

alt

tekst i foto: Dinko Oreb


Ispis