Prišćapac
Home

Vijesti

DANI LUMBLIJE 2014 – IZLOŽBA I DEGUSTACIJA
31/10/2014

  Sinoć je u Domu kulture održana završna manifestacija Dani lumblije 2014 – izložba, degustacija i natječaj za Najbolju lumbliju čiji organizatori, Turistička Zajednica općine Blato, Blatski fižuli-ustanova u kulturi i Radio Blato, već treću godinu za redom promiču gastro i turistički potencijal jedinstvene tradicije pripremanja blatske lumblije.


FILMSKA VEČER U NARODNOJ KNJIŽNICI BLATO - SLAVUJ I ČIZMA SREĆE
31/10/2014

  U sklopu Mjeseca hrvatske knjige jučer  je u Narodnoj knjižnici Blato održana filmska večer za djecu. Prikazani su animirani filmovi Slavuj i Čizme sreće, nastali na temelju priča Hansa Christiana Andersena, koji su uz lijepe animacije djeci prenijeli i neke važne životne poruke.


LUMBLIJE 2014. - SREDNJA ŠKOLA BLATO
30/10/2014

Svake godine uoči blagdana Svih sveti u Blatu se tradicionalno priprema svima dobro poznata lumblija. Lumblija je kolač koji je potekao upravo iz Blata, a sama priča o lumbliji seže daleko u 19. stoljeće, točnije u vrijeme francuske vladavine na otoku Korčuli što nam otkriva i naziv ove delicije. Odgovor na pitanje zašto se lumblije pripremaju upravo u ovo doba godine kada se sjećamo svojih najmilijih otkriva nam priča koja govori o ljubavi između francuskog vojnika koji je bio pekar [ ... ]


SASTANAK S GOSPODARSTVENICIMA
29/10/2014

Jučer, 28. listopada (utorak) 2014. godine, načelnik Općine Blato Ante Šeparović i predsjednik Općinskog vijeća Tonći Padovan sa suradnicima održali su sastanak s gospodarstvenicima i obrtnicima s ciljem upoznavanja s trenutnim potrebama blatskog gospodarstva kako bi iste u skladu s mogućnostima općinskog proračuna bile uvrštene u program rada Općine Blato za 2015. godinu, te kako bi im Općina Blato pružila potrebnu pomoć u kontaktima s nadležnim državnim i županijskim instit [ ... ]


FILMSKA VEČER U NARODNOJ KNJIŽNICI BLATO
29/10/2014

Jučer se u Narodnoj knjižnici Blato održala filmska večer u sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige. Prikazan je film – Koko i duhovi, za kojeg je bilo mnogo zainteresiranih pa se tražilo i mjesto više. Po završetku filma, s djecom je već dogovorena iduća projekcija na kojoj će se prikazati film – Zagonetni dječak pa će tako nastaviti pratiti pustolovine Koka i njegovih prijatelja.  


PROTOKOL OBILJEŽAVANJA DANA SVIH SVETIH 1. studenog (SUBOTA) 2014. godine u groblju Svetog križa u Blatu
29/10/2014


14,40 sati - ulazak HGU «Sveta Vincenca» - sviranje žalosne koračnice
-  ulazak Narodne glazbe Blato - sviranje žalosne koračnice

14,55 sati
-    polaganje vijenca Općine Blato pred Spomen križ
-    Mirozov - (Narodna glazba Blato)
-    paljenje svijeća pred Spomen križ
-    Župni zbor

15,00 sati     - SVETA MISA koju predvodi Župnik don Nikola Berišić

Ostale vijesti

42. FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA "OMIŠ 2008"

42. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2008., započeo je svojim zbivanjima u petak 23. svibnja 2008. g. i to sa „Večeri novih skladbi" koja se održala u Domu kulture s početkom u 21,00 sat. Nakon festivalske himne i svečanog podizanja festivalske zastave, festival je otvorio zamjenik gradonačelnika Omiša Mijo Mimica, a u ime domaćina svima okupljenima se obratio mr.ph. Želimir Bosnić. Te večeri natjecalo se 13 klapa i to:
Image 
1.  Smiljan Radić – Vlasta Vrandečić-Lebarić
     Baš tak' u te jubin
     ADRION / Makarska

2. Krešimir Magdić – Augustin Draginić Šaška
    Plač Marka Koćine
    ĆAKULONE / Zagreb

3. Igor Brešan – obr. Krešimir Magdić
    Ne izusti zbogom
    FILIP DEVIĆ / Split

4. Joško Ćaleta – Vlasta Vrandečić-Lebarić
    Baratoš
    Braciera / Bol

5. Blaženko Juračić - Silvije Strahimir Kranjčević
    Tiranima
    SOLIN / Solin

6. Živko Ključe – Tina Ključe
    Bi li sritan bija
    LUKA / Rijeka

7. Eliana Trutin – Dinko Škevin
    Ne tentaj vraga
    BRODARICA / Brodarica

8. Vlasta Vrandečić – Lebarić
    Ako te jubav moja u snu obajde
    TRAGOS / Trogir

9. Bruno Vučković/Marko Rogošić – Bruno Vučković
    Nima bez nje mira
    BUNARI / Vodice

10. Vinko Didović – Jakša Fiamengo
      Dobri neverin
      NEVERIN / Kaštel Lukšić11. Duško Tambač – Anela Borčić
      Mirina
      ŠUFIT / Split

12. Srđan Berdović – Jakša Fiamengo
      Prošla je krasota
      GRDELIN / Zagreb i Teodora Festini

13. Ivica Kaleb – Vojso Mataga
      Jezik ditinjstva
      LUKA / Ploče

Nagradu publike „Lipin cvit" dobili su Ivica Kaleb i Vojso Mataga za skladbu „Jezik ditinjstva" u izvedbi klape „Luka" iz Ploča. Klapa „Šufit" iz Splita dobila je nagradu za najbolju izvedbu, a nagradu „Drago Ivanišević" za najbolje stihove Jakša Fiamengo za skladbu „Prošla je krasota" u izvedbi klape „Grdelin" iz Zagreba.
Autori Duško Tambača i Anela Borčić sa skladbom „Mirina" u izvedbi klape „Šufit" osvojili su zlatnu plaketu i prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda. Srebrnu plaketu dobio je autor Blaženko Juračić, za skladbu Tiranima, u izvedbi klape „Solin" iz Solina, dok su brončanu plaketu dobili Joško Ćaleta i Vlasta Vrandečić – Lebarić za skladbu „Baratoš" u izvedbi klape „Braciera" iz Bola, te Bruno Vučković i Marko Rogošić, za skladbu „Nima bez nje mira" koju je izvela klapa „Bunari" iz Vodica.
 
U sklopu festivalskih događanja u subotu 24. svibnja održala se revijalna večer sudionika festivala. Nastupili su kalpe: Bunari iz Vodica, Filip Dević iz Splita, Grdelin iz Zagreba, Luka iz Ploča, Luka iz Rijeke te Neverin iz Kaštel Lukšića.
 Image
Image 
 Image
Image 
Image 
 
 
Find the Best Web Hosting which offers reliable service and top quality support
Web Hosting Cheap Web Hosting PayPal Hosting